Lektire,Lektire!!!!!!!!!!!!

nedjelja, 22.02.2009.

sretni kraljević

Sretni kraljević

IME I PREZIME PISCA:Oscar Wilde
PODATCI O KNJIZI:Divič,Zagreb,1999.
BILJEŠKE O PISCU:Engleski književnik irskog podrijekla Oscar Wilde rođen je 1856.godine u irskom gradu Dublinu,školovao se na Oxfordu.Pisao je pjesme,romane i drame.Najznačajnija su mu djela:zbirka bajki Sretni kraljević i druge bajke,prvi put objavljena 1888.godine,roman Slika Doriana Graya,drama Saloma i mnoge druge.Umro je u Parizu 1900.godine,gdje je i pokopan.
VRSTA DJELA:Sretni kraljević i ostale priče iz ove zbirke nazivaju se suvremenim bajkama. Radnja suvremene bajke je nestvarna.
TEMA DJELA: Sreća nije u posjedovanju.
VRIJEME RADNJE I MJESTO RADNJE: Kao i u svakoj bajci vrijeme i mjesto nisu točno određeni. Radnja ove bajke odvija se u jednom gradu u vrijeme jeseni, tj. početaka zime.
FABULA: 1.Građani se dive kipu i lastavić ostaje u gradu.
2. Susret kraljevića i lastana. Lastan postaje kraljevićev glasnik.
3. Kraljević daruje svoje dragulje i rubine siromasima.
4. Gradonačelnik uklanja kip kraljevića i lastavić umire.
5. Kraljević i lastan su u raju.
GLAVNI LIKOVI:
1. Kraljević- je kip koji stoji visoko nad gradom na visokom stupu. Njegov vanjski izgled je prekrasan.Sav je bio u krašen lističima od zlata.umjesto očiju imao je dva sjajna safira.Sretni kraljević nikada ni u snu ne pomišlja,da bi plakao zbog nečega.

Citat str 7
„Sav je bio ukrašen lističima od žežena zlata.Na mjestu očiju imađeše dva sjajna safira,a krupan rujan rubin blistao na krsnicama njegova mača.“

2.Lastan-mala i obična ptičica,hitrovita i tvrdoglava.pomaže kraljeviću i postaje mu glasnik.Žrtvuje se za siromašne i voli kraljevića.Malom lastaviću je bilo hladnije i hladnije,no on nije htio napustiti kraljevića.I na kraju lastan umire od hladnoće.



Citat str. 16
„ubogom malom Lastanu bivalo sve studenije i studenije,ali ne htjede otiči od kraljevića.“

DNEVNIK ČITANJA:Meni se ova bajka jako dopala jer govori o ljubavi i požrtvanosti mladog Lastana.Sretni kraljević nakon sretnog života otvara svoje oči i srce kako bi vidio patnju siromašnih.Kako bi pomogao siromašnima, pomaže mu hrabra mala ptičica Lastan.Lastan poskida sve rubine,safire i zlato te daruje ih siromasima.Kako je lastanu bilo sve hladnije i hladnije,ali nije htio napustiti kraljevića, jer mu je bio drag.Mali lastavić govori sretnom kraljeviću da odlazi,ali kraljević je mislio da mali lastan ide u Egipat , lastan mu na to odgovori da ide putem smrti i poljubi lastavić kraljevića i padne kod kraljevićevih nogu.Kraljevićevo srce se raspukne na dva djela od tuge i on zajedno s lastavićem pođe u smrt.Jedino što mi se nije svidjelo jest to što je ova bajka bila jako

22.02.2009. u 13:05 • 8 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  veljača, 2009  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Veljača 2009 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

.........................

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr